felsohird728x90

Hirdetés

Minden jó belégzés egy kilégzéssel kezdődik

A légzés az élet része. Lélegzetünk irányítja létünket, mozgásunkat, működésünket. Légzés nélkül az aktív mindennapok és a teljes élet elképzelhetetlen.A legtöbb ember számára a könnyű légzés magától értetődő, természetes életfunkció. Csak akkor tudatosul bennünk, hogy mekkora kincs a könnyű, szabad légzés, amikor már nehezen kapunk levegőt.

 

Hirdetés

"Ahogy lélegzel, úgy élsz" - egy ember alaplégzéséből egyértelműen következtetni lehet a fizikai és szellemi állapotára. A légzési mód az életmód tükörképe. A helytelenül, rendszer nélkül légző emberek vére nagyon kevés oxigént kap: ez mind testünkben, mind lelkünkben bizonytalanságérzést okoz.

Az egészséges tüdő működése:

A légzésnek alapvetően 3 szakasza van: a belégzés, a kilégzés és a légzésszünet. Az egyes szakaszok folyamatosan követik egymást, de a kilégzésnek időben kétszer olyan hosszúnak kell lennie, mint a belégzésnek. A légzésszünet természetszerűleg következik be a kilégzési szakasz végén, és addig tart, míg a belégzési folyamat magától el nem indul. Mindig kilégzéssel kezdj! Fontos, hogy az elhasználódott levegőt kiürítsd a tüdőből, s csak ezután szívd fel tiszta levegővel! Életünk az első légvételtől az utolsóig tart. Napjainkban rohamosan nő a tüdőbetegek száma. Előfordulásuk a dohányzás miatt világszerte magas. Hazánkban a COPD-s betegek száma 500 000 körül van, ez főleg a 40 év feletti korosztályt érinti. Népbetegségnek számít. Asztmával élő páciensek a lakosság 4-5%-a. Hétköznapjaikban abban különböznek, hogy tartósan belélegzőt kell használniuk (melyek nagyrészt szteroid tartalmúak). A hosszú távú szteroid kezelés, és annak következtében kialakult mellékhatások nagymértékben rontják az egyén életminőségét, gondolva itt a csontritkulás következtében kialakult mozgáskorlátozottságra, fájdalomra, vázizom gyengeségre. Ezáltal a mindennapi munkavégzés nehezítettségét fokozza.

Mi súlyosbítja a légzőszervi betegségeket?

  • Cigarettafüst (saját, másé)
  • Beltéri légszennyezettség (por, tisztítószer, parfüm, illatgyertya)
  • Kültéri légszennyezettség
  • Fertőzések
  • Allergia (háziállat, házipor)
  • Szorongás, stressz
  • Időváltozás (extrém hideg vagy meleg, erős szél, magas páratartalom)

Már kialakult tüdőbetegségnél a napi gyógyszer adag használatának elmulasztása. Az emberek káros szenvedélyei közül a dohányzás kiemelt fontosságú: Számos betegség előidézésében komoly szerepe van: a légzőszervi betegségek, a szív-, érrendszeri betegségek, tápcsatorna betegségei, termékenység zavara.

Miért veszélyes a dohányzás?

A rendszeres dohányzók függővé válnak! A függőségért a nikotin a felelős. Hatására a központi idegrendszerben olyan folyamatok indulnak meg, amelyek a rágyújtás után jó érzetet keltenek. Nikotin hatására dopamin nevű anyag képződik amit “boldogság hormonnak” is neveznek.

A cigaretta csak 15%-a nikotin. A tüdőbe jutó gyulladásos és daganatkeltő anyagok jelentik a legnagyobb veszélyt. A több ezer kémiai alkotórészből 500 bizonyítottan egészségkárosító, ezen belül 69 az emberi szervezetbe jutva rákkeltő! A dohányzás rákkeltő hatását befolyásoló tényezők:dohányzással eltöltött évek száma, naponta elszívott cigaretták száma, milyen fiatalon kezdett el dohányozni, ha már leszokott, azt milyen régen tette. Az elektromos cigaretta sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis a benne lévő illóolajok károsítják a tüdőt! Mi a teendő? Leszokás! Nem egyszerű! A nikotin pozitív hatásai: nyugtató, szellemi képességek fokozása, fájdalomcsillapító, agyi erekben értágító hatású Nikotin-megvonási tünetek: szorongás, alvászavar, ingerlékenység, türelmetlenség, sóvárgás, éhség. Következményként kialakuló betegség a már fent említett COPD

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Ha az addig alkalmazott gyógyszerek mellett panaszai fokozódnak (többet köhög, megszaporodik a köpete vagy sárgás-zöldes színű lesz)
  • Ha romlik a teljesítőképessége (hamarabb jelentkezik a fulladás)
  • Ha belázasodik
  • Ha fulladás miatt a korábbinál több belégző gyógyszerre van szüksége
  • Ha bármilyen új, szokatlan tünetet tapasztal (a gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatban vagy attól függetlenül)

Mit tehet Ön tüdejének megóvása érdekében?

  • Éljen aktív életet
  • Rendszeresen jelenjen meg a szűrővizsgálatokon
  • Táplálkozzon egészségesen
  • Ügyeljen, hogy megkapja a védőoltásokat
  • Kérje orvosa segítségét a dohányzásról való leszokásban
  • Használja rendszeresen a tüdőgyógyász által javasolt inhalációs készítményt/készítményeket.

Nagy jelentősége van az egyéni felelősségnek! Sétáljon rendszeresen, kiránduljon, ússzon. A mozgás rendkívül fontos a tüdőbetegeknél. A felső végtagok, a nyak, a váll izmainak átmozgatásával, illetve erősítésével segíthetjük, könnyíthetjük a légzést. Előnyös mozgást nyújt az úszás. A tüdőbetegek állóképességének növelését mind az alsó, mind a felső végtagi izmok rendszeres erősítése segítheti elő. Nagymértékben segít a hatékony légzéstechnika elsajátítása COPD-s, asztmás pácienseknél. A légzőgyakorlat náluk a napi rutin része legyen! Teljes tüdős légzés elsajátítása - mely képes javítani a légzést!

e-max.it: your social media marketing partner

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes