felsohird728x90

Hirdetés

Könyvtárak a fejlődő világban

A könyvtárak számos jelentős változáson mentek keresztül az ókortól napjainkig. Az olvasás, a művelődés lehetősége évszázadokon át csak egy szűkebb réteg kiváltsága volt, a mai értelemben vett nyilvános, a nagyközönségnek szánt könyvtárak csak a 19. században terjedtek el.

Bár a mai közvélemény hajlamos ezeket az intézményeket elavultnak bélyegezni, a könyvtárak az évszázadok során eddig hatékonyan reagáltak a társadalmi változásokra, és ha küllemben nem is minden esetben sikerül a korszerűséget tükrözni, a szolgáltatások tekintetében őrzik versenyképességüket. A jelenlegi csornai gyűjtemény 1953 óta jogfolytonos, de előzményei a 19. századra nyúlnak vissza. A hagyományos könyvtári kiszolgálás mellett a volt főszolgabírói hivatal patinás épülétében működő könyvtárban is számos technikai szolgáltatás érhető el. A fénymásolás, nyomtatás, szkennelés A3-as méretig színesben és fekete-fehérben is kérhető, jó minőségben. Szintén A3 méretig van lehetőség lamináltatni, de egyszerűbb kötészeti eljárások (spirálozás, hőkötés) is kérhetőek, valamint természetesen internetezési lehetőség is van. Ezek a szolgáltatások bárki számára elérhetőek, nem kötöttek beiratkozáshoz, viszont külön térítési díj ellenében vehetők igénybe.

Nem szükséges beiratkozni a helyben használathoz sem, ami azt jelenti, hogy bárki szabadon és térítésmentesen használhatja a könyvtári tereket és dokumentumokat. Ha valaki például lekési a buszt, a közeli buszmegállóból átsétálva elolvashatja akár a napi sajtót, vagy válogathat 60 ezer könyv és 72-féle újság és folyóirat között, de saját eszközről használhatja a WIFI-hálózatot is.

A jó könyvtár alapját a színvonalas szolgáltatások mellett a jó állomány képezi. A könyvbeszerzés során ezért nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy az olvasók által keresett, legfrissebb szórakoztató irodalom, a bestsellerek hamar a könyvtár polcaira kerüljenek. Ahhoz, hogy versenyképes legyen az állomány, folyamatosan figyelni kell az új megjelenéseket, követni a sikerlistákat, és naprakésznek kell lenni a megrendeléssel és a könyvek kölcsönözhetővé tételével. Az online könyváruházak előjegyzési sikerlistái már egy kötet megjelenése előtt jól mutatják annak várható népszerűségét, de az olvasói kéréseket is figyelembe veszik a beszerzések során. Igyekezve megfelelni a várakozásoknak, évente közel ezer új könyvvel gyarapítják a kölcsönözhető állományt. A dokumentumok kölcsönzése, valamint a könyvtárközi kölcsönzés - melynek keretében gyakorlatilag az egész világ dokumentumállománya hozzáférhetővé válhat - csak beiratkozott olvasók számára vehető igénybe.

A beiratkozás éves díja egy aktív kereső számára kettőezer forint, a kedvezményes (diák, nyugdíjas, rokkantnyugdíjas, munkanélküli, gyes, stb.) tagság pedig mindössze ezer forintba kerül, ami a mai könyvárakhoz képest rendkívül kedvező.

Ahhoz, hogy a szolgáltatások színvonalát tartani, sőt, emelni lehessen, és a fizikai környezet is megújulhasson, pályázati források bevonása szükséges. Az utóbbi 10 évben így került sor az informatikai rendszer korszerűsítésére, melynek az olvasók számára legfontosabb eleme az online katalógus, amely lehetővé teszi az állomány interneten történő keresését. Jelenleg pedig elbírálás alatt áll két olyan támogatási kérelem, melyek egy újabb jelentős infrastrukturális fejlesztést, valamint iskolán kívüli kompetenciafejlesztő programokat tennének lehetővé összesen több tízmillió forint értékben.

A könyvtár közösségi és kultúraközvetítő szerepét sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ennek hangsúlyos eleme a város és a térség oktatási intézményeivel való szoros együttműködés, melynek keretében gyakoriak a könyvtári vagy egyéb iskolán kívüli ismeretterjesztő órák a gyermekkönyvtárban. Emellett interaktív programokat, vetélkedőket, kiállításokat, nyári tábort is szerveznek az ifjú korosztálynak, és a Csukás iskola gólyatáborának is egyik állandó állomása a könyvtár, de minden generáció számára kínálnak tartalmas kulturális programot.

e-max.it: your social media marketing partner

További hírek Csornáról

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására, ennek érdekében...
Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Kedves Múzeumbarátaink! Idén számunkra is fájdalmasan zárt kiállításokkal várjuk a Karács...
Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Advent első vasárnapja Csornán

Megkezdődött advent időszaka, azonban a jelenlegi helyzet miatt idén kicsit másképp alaku...
Advent első vasárnapja Csornán

Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

A Perkovátz-Ház Baráti Kör képviseletében Perkovátz Tamás a Baráti Kör elnöke, és Barcza...
Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

A havi rendszerességgel megtartott katasztrófavédelmi igazgatói értekezlet visszatérő mom...
Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

Csornai Adventi Kalendárium

Csorna városa egy kis otthoni programra hívja lakóit, hogy a szürke hétköznapok között ki...
Csornai Adventi Kalendárium

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes