felsohird728x90

Hirdetés

Nyerges Szabolcs: Motivál, hogy egyre többen sportolnak

Nyerges Szabolccsal, egy új edzésforma megálmodójával beszélgettünk, hogy valójában mit is takar az ICrossing. A bősárkányi fiatalember életében immáron 25 éve fontos szerepet játszik a sport. Az edzésekről, a sportra nevelésről, a csapatépítés fontosságáról, valamint a jövőbeni terveiről mesélt nekünk.

 

Hirdetés

Mi volt az az első pillanat, ami a sport útjára vezetett?

Első osztályos koromban túlsúlyos voltam, ezért édesanyám elvitt Csornára, egy KyoKushin Karate edzésre. Neki nem a sportág volt a lényeges, hanem az, hogy mozogni kezdjek. Ennek ellenére is elég nehezen fejlődtem, valójában négy év múlva kezdett látszani a mozgás eredménye. A karatéba, mint sportba beleszerettem, és azóta is az életem része.

Nagyon népszerűek a foglalkozásaid, de mi is pontosan az ICrossing?

Tulajdonképpen egy 45 perces köredzés. Ami a sajátosságának mondható, hogy egy hónapon keresztül ugyanazon edzésterv szerint végezzük a feladatokat. Az aktuális hónapban időben, súlyban vagy darabszámban változnak a gyakorlatok. A legnagyobb előnye, hogy az edzésterv adott, könnyen tanulható, és vihető végig egy hónapon keresztül. Az első edzésen megtanuljuk helyesen kivitelezni a gyakorlatokat, később, amikor már önállóan tud dolgozni a csapat, akkor növelünk a súlyokon, darabszámokon. Mire megszokottá válna a feladatsor, arra új hónap, új edzésterv következik.

Mi a különbség a többi edzésformához képest?

A legnagyobb különbség a már előbb említett havi ciklikusságban van. Az edzés négy részből épül fel. Az első szakasz egy intenzív, saját testsúlyos bemelegítés, amelyet a különböző eszközökkel végzett köredzés követ (medicinlabda, súlyzók, gravitációs csiga stb.). Ebben a részben 3-4 fős csapatok a különböző állomásokon dolgoznak, majd az idő lejárta után cserélnek. Az edzés harmadik részében határterheléses feladatok egészülnek ki hasizom gyakorlatokkal. Végül nyújtással zárunk.

Mely korosztályoknak ajánlod az ICrossing edzéseket?

Igazából bármelyiknek. Egy olyan edzésformát sikerült kitalálnom, amelyet általános iskolás kortól a nyugdíjasig bárki egy edzés keretein belül tud végezni, természetesen mindenki a saját képességeinek és lehetőségeinek megfelelően. Másik előnye, hogy a feladatok nagy része súlyzók nélkül is végezhető, mind a fiatal, mind az idősebb korosztály részére. Viszont az edzettebbek komolyabb súlyokat is választhatnak maguknak. Az edzés kortól, nemtől és testalkattól függetlenül bárki részére végrehajtható.

Mennyire ajánlod egy kezdőnek, aki abszolút nem sportol?

Könnyű szívvel ajánlom bárkinek, hogy jöjjön el, próbálja ki. Hihetetlen a csapatszellem, bárki könnyen be tud illeszkedni. Az újakat első edzésükön olyan hosszú évek óta a csapathoz tartozó tagok mellé állítom, akik már elsajátították a helyes technikákat, és az óra folyamán végig segíteni tudnak. Egy igazi nagy család vagyunk. Gyakorlatilag már az első tíz percben azt érzed, mintha te is hónapok óta ide járnál és mindenkit ismernél.


fotó: KSMedia

A gyerekek sportra nevelése fontos számodra. A gyerekedzések mellett KyokushinKaratét is oktatsz, illetve a bősárkányi iskolában rendszeresen tartasz köredzést a testnevelés órák keretein belül.

Több, mint 10 évvel ezelőtt kezdtem el karatét oktatni Csornán ovisoknak, és azóta is nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni. Most is tartok ICrossingKID edzést Bősárkányban és Csornán. Külön csoportom van óvodásoknak és alsó tagozatosoknak. Ovisoknál a fő szempont a játékos mozgás- és készségfejlesztés. Sokféle mókás fejlesztő feladattal készülök az edzésekre, melyek javítják a mozgáskoordinációs képességet és az egyensúlyt, mindezt úgy, hogy a gyerekek a játék közben ebből semmit nem érzékelnek, szimplán jól érzik magukat. A kisiskolásokkal már sokkal összetettebb gyakorlatokat végzünk. Egyszer egy nehezebb akadálypályát győznek le, máskor egy könnyebb eszközös köredzést végzünk. Ezekkel az edzésekkel készülünk a ma nagyon népszerű Spartan Kid akadályfutó versenyekre. Az ICrossingKID edzésnek a lényege, hogy a gyerekek bármit kipróbálhassanak, gyakoroljanak, maguktól találjanak ki új gyakorlatokat, és ne legyenek korlátozva. A foglalkozások alapján meg tudom mondani, mi tetszik a gyereknek, és miben ügyes, legyen szó talajgyakorlatokról, labdajátékokról, csapatjátékokról, így a szülőnek tudok tanácsot adni, hogy melyik specifikus sportág áll legközelebb a gyermekükhöz. Bősárkányban tartottam foglalkozásokat testnevelésórákon is. A gyerekek imádták, még ha nehezebbre is sikeredett, mint egy átlagos tesióra. Remélem, hogy Németh Norbert testnevelő tanár úrral együttműködve rendszeressé tehetjük a foglalkozásokat mind a nyolc évfolyamban. Célom, hogy a csornai iskolákban is tartsak bemutató órákat. Tudom, hogy megvannak a kötelező gyakorlatok, mint például a távolugrás, futás, kislabdadobás, de egy kis kreativitással ezeket a köredzéseket is be lehetne építeni az órákba. A fiatalabb tanárok – mint Norbi Bősárkányban – úgy látom, nyitottabbak erre, és szívesen visznek új dolgokat a testnevelés órára.

Bősárkányban a te közreműködéseddel sikerült egy edzőtermet kialakítani a régi mozi épületéből, majd megnyitottad Csornán az ICrossing Fitness termet. Hogy tekintesz vissza ezekre az évekre, sikerült elérni a kitűzött célodat?

Úgy gondolom ezek voltak a legjobb éveim. A körülöttem lévő emberek nagy része nem látott ezekben sok fantáziát, ennek ellenére mindegyik projektbe belevágtam, mert az első perctől úgy gondoltam, hogy van jövője. Ezeket az éveket ahhoz tudnám hasonlítani, mint egy versenyző sikerhez vezető rögös útját. Maga a belefektetett munka folyamata adta a legnagyobb élményt.Mindkettő termet a hozzám járó sportolók és családjaik segítségével építettem fel. Mindez nem jöhetett volna létre az építőiparban jártas édesapám vezénylése nélkül. Minden egyes munkálatot saját kezűleg csináltunk. Szerencsére kevés anyagot kellett vásárolnunk, mert nagyrészt rendelkezésre álltak az ismerősök által. Egy jó példát említenék: a bősárkányi terem előteréhez több mint 10 különböző családtól kaptam járólapokat, amiből a burkoló kihozta a lehető legjobbat.Nélkülük sosem teljesedett volna be az álmom. A munkálatok során sok új barátság köttetett. Mindezek mellett sokat köszönhetek Káldy Ákosnak (KSMedia), aki a technikai háttérben, fotókban, plakátokban és promóciós videókban segít nekem.

Visszakanyarodva a sporthoz, milyen egyéb foglalkozásokra van lehetőség a köredzéseken kívül?

Csornán és Bősárkányban is tartok ICrossingKID edzéseket. Ezen felül Bősárkányban KyokushinKarate oktatással foglalkozom. Mindezek mellett leginkább Csornán napközben személyi edzéseket tartok.

Kik fordulnak hozzád, mint személyi edzőhöz? Miben tudod támogatni ezeket az embereket?

Elsőre nehéz megfogalmazni a hozzám fordulók körét. Van, aki rehabilitációs célból jön, van, aki fogyni szeretne, de a többség motivációja mégis az, hogy nem szeret mások előtt edzeni, bátortalan elmenni egy csoportos foglalkozásra. Személyi edzés keretein belül fontos, hogy teljesen személyre szabottan foglalkozom velük, legyen szó izomépítésről, fogyásról vagy akár küzdősportról. Mindenkinek egyénhez mérten építem fel az edzéseit. Itt az egy óra teljesen más légkörben, csak az egyénről szól. A vendég igényeihez, edzettségi szintjéhez választunk gyakorlatokat a kitűzött cél elérése érekében. Hatékonyan és célorientáltan tudunk dolgozni, életmód tanácsokkal tudom ellátni és motiválni a foglalkozásaink során.

fotó: Szabados Tibi

Két szélsőségként lehet említeni, ha valaki semmit nem sportol, vagy ha túlzásba viszi. Mi az arany középút?

Úgy gondolom, heti 2-3 edzés megfelelő, mert ilyen gyakorisággal is hatékonyak lehetünk, és nagy változásokat tapasztalhatunk. A heti két edzés mellett jó, ha valaki még be tud iktatni egy kis biciklizést, kocogást vagy sétát. Kezdőknek mindig hangsúlyozom, hogy a legfontosabb a fokozatosság, és a rendszeres sport bevezetése a hétköznapokba, hogy életük részévé váljon. Nehogy azt higgyék, hogy az első hét után nagy változást tapasztalnak, sajnos ennyi idő alatt nem lehet lefogyni vagy izmot építeni. 21 nap kell, hogy a szokásoddá váljon.

Az emberek nagy része a sportban találja meg a kikapcsolódást. Te, akinek gyakorlatilag a sport az élete, hogyan lazítasz, mi a hobbid?

Nincs kimondott hobbim, nekem ez munka és kikapcsolódás egyben. Szinte az egész napomat kitöltik a foglalkozások, de ha van egy kis szabadidőm szívesen sportolok én is. Ha lehetőségem van, részt veszek Győrben küzdősport edzéseken, vagy ellátogatok konditerembe.

Ambiciózus embernek gondollak, hiszen említetted, hogy szeretsz mindig munkálkodni valamin. Mik a jövőbeli terveid?

Fő célom az, hogy Csornán és környékén munkálkodhassak. A csornai termet szeretném felszerelni kondigépekkel, mert úgy gondolom, hogy a saját testsúlyos edzéseket ezekkel a gépekkel lehet a legjobban kiegészíteni. Ezzel szinte az összes sportág erőnléti edzései elvégezhetőek. Továbbá szívesen részt vennék a csornai labdarúgó és kézilabda csapatok erőnléti edzéseiben. Céljaim között szerepel, hogy városunkban több sportrendezvény kerüljön megszervezésre, amelyben szívesen részt is vennék, mert úgy látom, hogy erre egyre nagyobb az igény. A Bősárkányi Gyermekekért Sportegyesület immáron öt éve bérli a helyi régi mozi épületét, és terveink közt szerepel, hogy az ingatlant az Önkormányzattól megvásároljuk. Ez idő alatt az épület állagmegóvásán kívül egyesületünk a felújításra is nagy figyelmet fordított. Például idén a tető teljes felújítása és a homlokzat szigetelése a célunk, amelyekhez további segítségre lesz szükségünk. A Bősárkányi Gyermekekért Sportegyesület jogosult az adó 1%-ára, ide is várjuk a támogatásokat. Adószámunk: 18203576-1-08.

Ha valaki kedvet kapott volna, hogy kipróbálja az edzéseket, mikor és hol teheti meg, illetve hogyan juthat bővebb információhoz?

Az iCrossingKID edzések Bősárkányban hétfőnés szerdán 18.00-18.45-ig, Csornán kedden és csütörtökön 16.45-17.30-ig tartanak. Az ICrossing edzések Bősárkányban hétfőn és szerdán 19.30-tól, Csornán pedig 18.45-től és 19.45-től kezdődnek. Ezen felül Bősárkányban a KyokushinKarate órákhoz hétfőnés szerdán 18.45-től lehet csatlakozni.Érdeklődnipedig a Facebookon, személyesen vagy a 06-30/468-0217-es telefonszámon lehet. Én mindenkinek azt tudom ajánlani, hogy jöjjön el, próbálja ki, veszíteni nem fog vele.

fotók: Szabados Tibi

e-max.it: your social media marketing partner

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes